(Op)voeding & Verzorging

Happy Jackies

Informatie over de Jack Russell Terriër

(Op)voeding & Verzorging

De meest blije hondjes krijg je door een optimale balans in beweging, discipline, affectie, verzorging en voeding.

Maar die balans vinden duurt soms wel even en kan een behoorlijke zoektocht zijn. Daarom vindt u hier wat basis informatie over de verschillende onderwerpen, om u vast een eindje op weg te helpen.

Opvoeden


Voor het eerst thuis

Allereerst moet je er de tijd voor nemen, dat wil zeggen je zou eigenlijk 3 weken vakantie moeten hebben wanneer je de pup of volwassen hond ophaalt.

Het is belangrijk om hem even met rust te laten om hem aan de nieuwe omgeving te laten wennen. Geef hem wat speeltjes en laat hem zijn nieuwe wereld ontdekken. Er zullen waarschijnlijk her en der wat plasjes verschijnen, trek je er nog even niks van aan.

Een wat terughoudend hondje zal bedeesd rond gaan zitten kijken en de ervaringen op hem af laten komen voordat hij op onderzoek uitgaat. Een onbesuisd typetje zal al snel overal rondsnuffelen of contact zoeken door tegen iedereen op te springen.


Begin meteen met de opvoeding, want verkeerd gedrag weer afleren is heel moeilijk.

Het is belangrijk om hem spelenderwijs te laten leren, zodat je er beiden plezier aan beleeft, dus vooral niet straffen.

Jackies leren razendsnel, dus bedenk van tevoren wat je met het hondje wilt.

Mag hij op de bank, of juist niet? Mag hij tegen u opspringen of niet? Consequent zijn is heel erg belangrijk!

Voorkom een verkeerde gewoonte door een probleem van tevoren al te zien, bijvoorbeeld door als er iets lekkers op tafel staat te reageren vóórdat de hond het lekkers al te pakken heeft.

Dit kan door hem even in zijn nekvel te corrigeren (níet schudden, want dat is prooigedrag waarmee de hond zijn prooi doodt) of je kunt hem op afstand aan het schrikken makken door met bijv. een busje knikkers te rammelen of met een straaltje water uit een plantenspuit.

Deze correctiemiddelen gebruik je altijd preventief om ongewenst gedrag te voorkomen.

Wanneer je de hond “straft” na de daad bent je altijd te laat, want een pup/jack leert daar niks van. Zijn gedrag heeft hem succes opgeleverd (hij heeft het lekkers al gepakt) en hij zal het gedrag altijd blijven herhalen wanneer je er niet bij bent of als de dreiging van “straf” niet aanwezig is.


Zindelijkheidstraining

Totdat de pup ongeveer 8 weken is het meer opletten dat hij niets in huis doet, dan dat de hond beseft wat er aan de hand is. Dat besef kunt u hem langzaam bijbrengen door vrolijk en belonend tegen hem te praten als hij buiten iets doet en “nee” te zeggen als hij binnen iets doet, terwijl u hem snel optilt.

Ook hier is het belangrijk om consequent te zijn en om absoluut niet te straffen.

Na 2 á 3 weken heeft de hond een zindelijkheidsbesef, maar dat betekent niet dat hij zich niet meer kan vergissen. Het duurt zeker wel tot een maand of 4 á 5 dat de hond door onrustig bij de deur te gaan staan aangeeft dat hij nodig moet. Je zult hem zeker nog een keer of 6 per dag uit moeten laten. Volwassen honden hebben over het algemeen al geleerd zindelijk te zijn, maar jullie moeten natuurlijk nog wel aan een ritme wennen. Ook hier is het belangrijk dat je regelmatig uit gaat en blij bent/doet met elke plasje of poepje dat keurig buiten wordt gedaan. Dit went meestal snel.


Socialiseren pup

Al heel snel neem je de pup mee naar de “echte” wereld. Hij loopt al een beetje mee aan de riem, alhoewel hij zich soms nog wel wat zal verzetten.

Neem hem bijv. mee naar de markt, het winkelcentrum, tussen het verkeer, enz. Je pup zal veel aandacht krijgen, want (bijna) iedereen vindt zo'n klein hondje vertederend. Laat ze rustig aaien en geef hem van hand tot hand; uw pup leert daarbij dat een grote menigte niet beangstigend hoeft te zijn. Als hij wat bang is voor bepaalde (voor ons normale) geluiden, loop dan rustig verder, en praat vrolijk.

Socialiseren is dus erg belangrijk,want je wilt immers niet dat je hond:

-Agressief gedrag gaat vertonen tegenover vreemde mensen, naar auto’s en naar skaters.

-Vlucht voor brommers, andere honden en voor visite.

-Gaat jagen op fietsers, eendjes, paarden en schapen.

-Niet alleen thuis kan zijn.


Het beste dat je voor jezelf en je pup, trouwens ook met de volwassen hond, kunt gaan doen is een puppycursus of gehoorzame huishond cursus gaan volgen. Hier leer je op elkaar vertrouwen en omgaan met andere honden. Heel leerzaam en echt een aanrader!


Voeding


Wanneer je een hond aanschaft dan zul je ook stil moeten staan bij het soort eten dat je de hond wilt gaan geven. Soms moet je er zelfs wat langer bij stil staan omdat de hond bepaald voedsel niet lekker vindt of er allergisch op reageert.


Als basis zijn er 3 soorten voer te onderscheiden; droog voer, nat voer en barf.

Je keuze zou je moeten baseren op de volgende feiten:

- Leeftijd van de hond

- Gezondheid van de hond

- Gewicht van de hond

- Mate van activiteit

- Uw eigen voorkeur


Uiteraard is de prijsverhouding voor veel mensen ook een belangrijke factor, maar de doorslaggevende factoren zouden bovenstaande moeten zijn. Er zijn honden die alleen het allergoedkoopste voer met smaak eten en er oud mee worden, maar er zijn ook honden die wegens allergie uitkomen op een duurder merk.


Droog voer

Dit bevat weinig water en is daardoor lang goed te houden. Ook kan de kwaliteit van droge voeders beter bewaakt worden, waardoor dit veel constanter is en beter op een hoog niveau te houden dan die van natte voeders. Het nadeel is dat droge voeders minder goed geaccepteerd worden door de hond. De smaak wordt door sommige fabrikanten verbeterd door gebruik te maken van hoogwaardige vetten.


De geperste of ge-expandeerde brok

De geperste brok zinkt in water terwijl de geëxpandeerde brok blijft drijven. Dit kun je thuis testen; met een glas water en een scheut azijn boots je de maagsappen na.

Je gooit er wat brokjes in en kijkt wat er gebeurt.

De drijvende geëxpandeerde brok is door de maag moeilijk te verwerken en je ziet dan ook vaak nog hele onverteerde brokken terug wanneer de hond een keer braakt. De ontlasting is vaak behoorlijk gekleurd en ruikt sterk. Dit wordt veroorzaakt door de toegevoegde kleur-, geur-, en smaakstoffen.


De geperste brokken doen het dan veel beter, die zinken naar de bodem van het glas en doen dat ook zo in de maag. De maag kan deze goed verwerken , ze vallen mede daardoor makkelijker uit elkaar met als gevolg dat er een oppervlakte vergroting ontstaat die gunstig voor het verteringsproces is. Dit is belangrijk want het verteren moet voornamelijk in de maag gebeuren omdat de hond een kort darmgestel heeft.


Liever dus de geperste brok dan de geëxpandeerde brok vanwege de lagere temperatuur tijdens de verhitting, de kwalitatief betere ingrediënten en de betere vertering in de maag.

Toch is het nog steeds een voedingsmiddel waar voornamelijk veel granen in zitten die, met de verdere chemische toevoegingen, al gauw 70% van de brok omvatten.

Granen worden door carnivoren niet goed verteerd en gaan zo weer het lichaam uit. Met andere woorden, zoals iemand eens zei; als je een euro aan brokken voert, wordt er 70 cent weer uitgepoept. En door de verhitting zijn ook hier de eiwitten omgezet naar minder waardevolle verbindingen.

Ook belangrijk, doordat speeksel van de hond alleen de functie van glijmiddel heeft, kan het niets doen met het zetmeel uit de granen. Dit zetmeel vormt na verloop van tijd een laagje tandplak, dat op zijn beurt weer overgaat in tandsteen. Dat kan hele nare gevolgen hebben voor de hond. Hieronder, in het hoofdstuk Verzorging, kun je daarover meer lezen.

Dat gezegd hebbende zijn er tegenwoordig veel merken die ook een graanvrije versie aanbieden, waarbij de aardappel bijvoorbeeld het grootste bestandeel uit maakt, naast vlees.


Om een goede keuze te maken tussen ge-expandeerde en geperste brokken kun je kijken op deze Hondenbrok vergelijksite.


De droge brok is niet persee het beste voer voor uw hond, maar er zijn natuurlijk genoeg honden die het er wel goed op doen. Belangrijk is dat je dan een beter merk neemt en voldoende water beschikbaar stelt! Een goed merk heeft als eerste ingredient altijd een vlees/vis produkt staan. Wanneer er echter "meel" achter staat heb je te maken met afvalproducten en dat is dan minder gezond. Ook hoort er geen graan toegevoegd te zijn aan de ingredientenlijst.

Onder betere merken verstaan we oa. Orijen, Farmfood, Nutro Choice, Happy Dog en Dog Lovers Gold.


Natvoer

Dit (blikvoer) heeft als groot voordeel dat het sterk ruikt. Omdat honden hun voedsel in de eerste instantie meer op de geur dan op de smaak kiezen betekent dit dat nat voer door vrijwel alle honden goed gegeten wordt.

Omdat nat voer voor 70 tot 90% uit water bestaat is het echter gevoelig voor bederf en moet er relatief veel gevoerd worden.

Doordat er veel water in het voer zit, zal je hond minder gaan drinken dan wanneer het alleen brokken eet.

Op zich is nat voer goed te combineren met droog voer.


Goede merken nat voer zijn oa. Hermann's, Wolf of Wilderness, Lilly's Kitchen, Lukullus & Science Plan.


KVV / Barfen

Je kunt er ook voor kiezen om uw hond vers vlees te gaan voeren.

Je kunt dan kiezen tussen Kompleet Vers Vlees (KVV) en Barf (Bones and Raw Food)


KVV

De naam zegt het al, Kompleet Vers Vlees, dit zijn compleet voeders die worden aangeboden door de producenten. In Nederland zijn er veel merken om uit te kiezen. Een aantal zijn te koop in het vriesvak van de supermarkt en andere alleen op bepaalde verkooppunten.

KVV bestaat uit vers vlees, aangevuld met vitaminen en mineralen. Sommige producenten vullen het voer nog aan met granen.

De KVV komt dicht in de buurt van de werking van het spijsverteringsstelsel van de carnivoor. Dit wil zeggen dat de hond de voeding die het krijgt bijna volledig opneemt, alles wordt gebruikt. Door de juiste voedingstoffen te gebruiken, kan de hond ook daadwerkelijk alles omzetten naar iets dat het lichaam kan gebruiken.


Dit heeft als gevolg:


- Heel weinig, licht ruikende en compacte ontlasting

- Een glanzende volle vacht

- Mooi schoon gebit

- Snellere herstel na verwonding of operatie

- Afname van jeuk, exceem of andere huidklachten.


Kant en klare merken zijn: Carnibest, Carnivoer, Energique, Duck, Rodi. Onderling is een groot verschil tussen sommige merken, het loont zeker om verschillende te testen.


Barf

Wanneer je gaat barfen dan stel je zelf de rauwe vlees maaltijd voor je hond samen.

De balans en de gebruikte grondstoffen moeten overeenkomen met het voorouderlijke dieet: spiervlees, botten, vet, organen, planten en andere gezonde voedingsmiddelen. Moderne honden zijn heel goed in staat om de voeding van hun voorouders te eten.

Bij barf wordt gezonde voeding samengesteld met voedingsmiddelen die in elke supermarkt te vinden zijn en geleverd kunnen worden door elke lokale of nationale leverancier.


Hier volgt een voorbeeld van een Barf menu uit "Give Your Dog A Bone" van Dr. Ian Billinghurst:

Veertig tot zestig procent rauwe botten en vlees

Tien tot dertig procent gepureerd plantaardig materiaal

Vijf tot twintig procent vlees en orgaanvlees

Vijf procent fruit

Supplementen om poep en aarde te vervangen.


Je kunt natuurlijk ook beginnen om rauwe voeding in kleine beetjes te introduceren, bijvoorbeeld door licht verteerbare rauwe vleesbotjes te voeren, of door te beginnen met kvv en dat aan te vullen met barf.

Verzorging


Vacht verzorging


Gladhaar

De gladhaar heeft een ondervacht en een stugge korte bovenvacht. Deze Jack wordt ook wel de korthaar genoemd.

Veel mensen denken dat een kortharig hondje met weinig haar weinig problemen zal geven. Maar niets is minder waar. Onderschat de frustratie van die fijne, kortharige hondenhaartjes die overal in steken niet.

Gelukkig kun je zelf wel iets doen om dit probleem zo veel mogelijk te verhelpen.


Meestal zie je dat het verharen erger wordt wanneer het warmer of kouder wordt. Ook kan het hondje ineens erg gaan verharen na castratie/sterilisatie. Dit heeft te maken met de ondervacht. Na de castratie/sterilisatie zien we dat de ondervacht ineens veel dichter wordt.

De hond krijgt het te warm en gaat verharen. Dit gebeurt ook bij temperatuursverschillen. Zodra de hond te warm wordt zal hij gaan verharen.

Om dit proces te versnellen kun je de hond helpen door zijn onderwol te verwijderen.

Bij een gladharige, vol in de wol zittende, Jack is het bijna onmogelijk om met een gewoon kammetje door de vacht te komen. Simpelweg door dat het niet pakt. Je glijdt bijna over de vacht heen. Hier kan het wassen van de vacht met een hondenshampoo en goed met de handdoek drogen natijds heel veel haren verwijderen. De hond zal dan als hij droog is nog heel veel haren verliezen. Dan even flink met de handen door de vacht en het is daarna klaar.

Bij hondjes met iets langer haar krijg je het prima voor elkaar door hem/haar helemaal met een vlooienkam uit te wollen. Ook hierna zorgt een wasbeurt er voor dat ook de laatste losse haartjes zullen verdwijnen.

Natuurlijk is het niet zo dat de hond helemaal niet meer verhaard maar de grootste ergernis is weg.

Hierna de hond eigenlijk vijf tot zes maanden niet meer kammen of borstelen. Want hoe meer haar je eruit haalt, hoe meer je activeert dat de hond het weer aan gaat maken. Je zult zien dat na een maand of vijf, zes de plukjes haar weer naar boven komen en dan is het weer tijd voor een flinke bostel/kambeurt.



Ruwhaar

De ruwhaar heeft een ondervacht en een langere stugge bovenvacht.

Bij de ruwhaar jack werkt het qua ondervacht precies hetzelfde als hierboven beschreven, alleen heeft deze nog een bovenvacht.

         Wanneer dat haar los zit trek je de bovenvacht eruit. Het ruwhaar moet wel plukrijp zijn, 

         dus los genoeg zitten om het eruit te trekken want anders word het een drama. Het is dan 

         voor het hondje pijnlijk en uiteindelijk voor je handen ook.         

         Sommige mensen laten hun hondje strippen. Dat houdt in dat er steeds een derde uit de

         vacht getrokken word.

         Dit betekent dat u het vaker zult moeten doen of vaker de trimsalon zult moet bezoeken.

         Menig hondje krijgt bij deze methode echter last van het "dode" haar wat blijft zitten. Dat   

         kan zo ver gaan dat de hond zelf het haar eruit gaat trekken en dat wil wel eens tot 

         bloedens toe doorgaan.

         De meeste ruwhaartjes zijn plukrijp tussen de vijf tot zeven maanden. Kijk bij plukvachten

         even hoe de huid reageert voordat u het hondje gaat wassen. De huid kan geïrriteerd zijn na een plukbeurt en heeft dan even een paar dagen rust nodig. Shampoos bevatten toch vaak parfum of andere middelen die een irritatie behoorlijk kunnen vergergeren..



     Broken Coat

      De broken heeft een combinatie van beide vachten waarbij de bovenvacht op de rug en nek

      het langst is, vaak vertoont de snuit, een baard, snor en wenkbrauwen.De vachtverzorging is

      dan ook een combinatie van bovenstaande aanwijzingen.

      Ga in geval van onduidelijkheden alsjeblieft naar een trimmer, want voor hond en baas is het 

      heel frustrerend wanneer de vachtverzorging niet goed verloopt. Soms moeten de hondjes     

      geschoren of geknipt worden omdat plukken echt niet gaat. De trimmer kan u hierover juist

      informeren.



Gebitsverzorging


Gebitsverzorging bij de hond is (letterlijk) van levensbelang. Zonder goede tanden en kiezen kan de hond niet meer eten.

Daarom hebben dierenartsen ook de maand Februari tot maand van het gebit uitgeroepen.

Ook kan er een ontsteking ontstaan doordat voedselresten, bacteriën en speeksel een witte aanslag op de kiezen kunnen veroorzaken, dit heet tandplaque. Wanneer dit niet tijdig wordt verwijderd kan het uitharden tot tandsteen. Tussen het tandsteen en tandvlees kunnen vervolgens weer voedselresten en bacteriën nestelen die zorgen voor een tandvleesontsteking (gingivitis). Dit is pijnlijk . Als in dit stadium geen behandeling plaatsvindt zal de ontsteking zich uitbreiden naar het bot waardoor kiezen uiteindelijk zullen uitvallen.

Bovendien kunnen de betrokken bacterien in de bloedbaan komen en zo ontstekingen in de hartkleppen, lever en nieren veroorzaken.

Je ziet, erg belangrijk dat je er op let, maar toch is het vaak een ondergeschoven kindje.


Je herkent een tandvlees/kaakontsteking aan de volgende symptomen

- Rood tandvlees op de overgang van tandvlees naar tanden of kiezen

- Gemakkelijk bloedend tandvlees

- Slechte adem

- Bruine aanslag op tanden/kiezen

- Speekselen

- Losse tanden/kiezen

- Eénzijdig kauwen


Dit kun je zelf doen om het te voorkomen:

2-3x per week poetsen met speciale borstels en tandpasta

Een speciaal voeder waarmee de vorming van tandplaque voorkomen wordt.

Met speciale speeltjes als de Kong Dental onderhoudt je hond zelf spelenderwijs het gebit.

Regelmatig een, ongekleurde, Buffelhuid geven om lekker op te knagen.

Laat het gebit van je hond eens per jaar even controleren bij de trimmer of de dierenarts!


Nagelverzorging


Bij de meeste honden hoeven de nagels niet te worden geknipt.

Wanneer de dieren regelmatig op een stevige ondergrond lopen slijten de nagels voldoende af.

Als nagels wel te lang worden is er (naast de kans op afscheuren) een risico dat een nageltje rond groeit en dan in het voetzooltje ingroeit.

Dit is natuurlijk erg pijnlijk en het veroorzaakt ontsteking en kreupelheid.

De nagels zullen dus geknipt moeten worden. Veel mensen vinden dit eng om zelf te doen, maar dat is niet nodig.


Je kunt bij de dierenwinkel een speciale nagelknipper voor huisdieren aanschaffen.

Bij honden met witte/doorzichtige nagels kun je gemakkelijk zien waar het leven loopt, zorg dat je hier niet in knipt als dit onnodig is. Eventueel zijn er speciale poeders te koop die zorgen dat de bloeding snel zal stoppen.

Bij honden met zwarte nagels is het de bedoeling dat de nagels net niet de grond raken. Je kunt de poot het beste optillen zodat je goed ziet welke nagels over de kussens heen vallen.


Tips:

Hou de nagels bij zodat de hond er aan went en ze niet te lang worden.

Weet dat het beter is voor je hond om de nagels te knippen.

Vergeet niet de nagels aan de binnenkanten van de poten, vooral de hubertusklauw. Deze wordt vaak vergeten maar honden kunnen makkelijke met dit nageltje ergens achter blijven hangen waardoor deze af kan scheuren

Zorg dat de nagelknipper scherp is zodat de nagel niet afbrokkelt of scheurt tijdens het knippen.

Knip snel en zeker.

Ga naar de trimmer wanneer je het echt niet zelf aandurft!


Happy Jackies Copyright @ All Rights Reserved